Prostitution

Analys
Syftet med min undersökning var att veta vad killar/tjejer tycker om prostitution och om deras syn på det skiljer sig, nu har jag kommit fram till resultat och jag tycker att den uppfyller mitt syfte. Synen på prostitution mellan killar och tjejer skiljer sig inte mycket, de flesta killar/tjejer har valt samma alternativ på 4 av frågorna. Däremot så svarade de olika på följande frågor:

Vet du vad vi i Sverige har för straff för köp av sexuella tjänster? Tjejer: upp till 6 månaders fängelse
4/10
Killar: Upp till 2 års fängelse
3/10
Vad tycker du straffet ska vara för prostitution?
Tjejer: under 1 år 5/10
Killar: över 5 år 4/10
över 1 år mindre än 5 år 4/10

Varför köper folk sex?
Tjejer: För att de har svårt att få sex på ett annat sätt 6/10
Killar: för nöjes skull 5/10

Hur många tror du köper sexuella tjänster per år i Sverige uppskattningsvis?
Tjejer:12000 5/10
Killar: 125000 4/10

De flesta tjejerna svarade under 1 år på hur de tycker straffet ska vara det innebär att de flesta inte anser detta som ett lika allvarligt brott som de flesta killarna tycker, då de vill ha över 5 år eller över 1 år mindre än 5 år. Varför tjejerna tycker det ska vara mindre straff? Varför tycker killarna att det ska vara hårdare straff? Vad beror det på?

Svaren på dessa frågor måste sökas i ett större sammanhang. Jag har inte lyckats hitta någon undersökning som pekar på att män generellt sett förespråkar högre straff än vad kvinnor gör, men vi kan se att de politiska partier som brukar förespråka högre straff också är de partier som har extra hög andel manliga väljare. I en opinionsundersökning från i april 2014 framgår att Sverigedemokraterna är det parti som har den allra tydligaste övervikten av manliga väljare. Det finns många källor som även berättar att SD är det riksdagsparti som mest fokuserar på höjda straff. De av riksdagspartierna där kvinnor har starkast övertag är Miljöpartiet och Socialdemokraterna, vilka inte alls fokuserar på straffhöjning på samma sätt, utan istället poängterar brottsbekämpning med andra metoder. Detta är en indikation på att män rent generellt är mer inriktade på straffskärpning än vad kvinnor är, oavsett om det gäller sexköp eller annan brottslighet.

Utöver att männen i denna undersökning är mer benägna än kvinnor att höja straffen så tror också männen att straffen för prostitution, redan idag, är högre än vad kvinnorna tror. Det är svårt att säga någonting djupare än detta, eftersom det inte är någon opinionsfråga, utan enbart en faktafråga. Kanske det kan bero på att män tolkar medierapporteringen kring sexbrott på ett annat sätt, att de har fått det intrycket att straffen är hårdare än vad kvinnor har uppfattat. Det har redan konstaterats att männen vill se ett hårdare straff för denna typ av brott. Kanske det kan vara så att på frågan vad de tror att straffet är har använt ett önsketänkande och inbillat sig att det redan idag råder högre straff än det faktiskt gör, medan kvinnorna istället har en mer korrekt bild. Det är möjligt att männen i sina svar är mer känslostyrda i denna fråga och att kvinnorna istället är mer nyanserade i sina bedömningar.

Inte heller för detta påstående kan jag hitta några användbara källor, men jag vill hävda att de flesta sexköpare är män. I undersökningen har männen gissat att det är betydligt fler som köper sex än vad kvinnorna har gissat. Eftersom gruppen sexköpare är så manligt dominerad så kanske det ligger närmre till hands för en man att gissa sig till att antalet sexköp faktiskt är ganska många, medan det för kvinnorna istället, helt korrekt, är mer obegripligt med sexköp och de därför väljer att gissa sig fram till en lägre siffra

[1] <http://research.yougov.se/wp-content/uploads/2014/04/YouGovOpinion_April2014.pdf> (hämtad: 141106).

[1] <http://www.metro.se/nyheter/sd-vill-fora-in-sina-asikter-i-ratten/EVHkcd!eJuIY53xr1sOY/> (hämtad: 141106);

<http://pratapolitik.nu/politik-a-o/socialt/brott-och-straff/> (hämtad: 141106).


Kommentarer
Kristoffer Höglander
2014-11-21 @ 08:11:51

En nyanserad och reflekterad analys av enkätuppdraget! Superbra Jobbat Aya! - Fortsätt så här!


Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
UPP UPP & IVÄG